Weet u nog niet wat Fanfarissimo is?
Lees het dan eerst [hier].

‘Sechene Bollaar’ is de tweede compositie binnen het samenwerkingsverband Fanfarissimo. De Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen strikte de Brit Paul Lovatt Cooper voor deze compositieopdracht. Het resultaat is een prachtig, emotioneel beladen, driedelig werk.
Inspiratie vond Lovatt Cooper in de rijke geschiedenis van de Mergelstreek. Het lyrische en opgewekte eerste deel verklankt het dorpsleven van de Romeinse tijd tot nu. De bedrijvigheid in de mergelgrotten en de beruchte volksfeesten komen op de voorgrond.
De vrolijke stemming slaat evenwel plots om in het donkere middendeel dat herinnert aan de vreselijke Roosburgramp op 23 december 1958. 18 champignonplukkers kwamen om bij een instorting in de mergelgrotten. Hun lichamen werden nooit gevonden. Nog steeds zijn er families waar Kerstmis niet gevierd wordt. Wrange klanken in de instrumentgroepen leiden in dit deel naar de eeuwige stilte.
Een trompetsignaal kondigt het derde deel aan. De solo vloeit over in een prachtige hymne die uitmondt in een apotheose waarin de rijke fanfarekleuren tot hun volle recht komen. De hymne is een ode aan de slachtoffers van de Roosburgramp die dit jaar precies 60 jaar geleden plaats vond.
De wereldpremière van ‘Sechene Bollaar’ o.l.v. Yves Wuyts vond plaats op zaterdag 17 november om 20u in Cultuurcentrum de Velinx te Tongeren.
Andere artikels over Fanfarissimo vind je [hier].
Lees nog meer op de website van Fanfarissimo!
Categorieën: Fanfarissimo

%d bloggers liken dit: