Info

Gesticht op 1 november 1931, is het Koninklijk Fanfareorkest Volksopbeu­ring Massemen uitgegroeid tot één der meest vooraanstaan­de muziekverenigingen van Oost-Vlaanderen. Het orkest telt vandaag een 70-tal geschoolde muzikanten.

Na dirigenten zoals o.a. Willy Dauwe, Guido Dhaene (+), Geert Baetens en Geert Steen staat het fanfareorkest sinds 1989 onder de leiding van dhr. Diederik De Roeck, een zeer ervaren en ambitieus beroepsmuzikant.

Volksopbeuring organiseert ieder jaar zelf vele evenementen en concerten. Zo houdt het jaarlijks minstens een groot themaconcert. Daarnaast verzorgt KFO tal van concerten in opdracht. Ook tracht het orkest op regelmatige basis concertreizen in te richten. Vorige concertreizen bracht KFOVM naar Oetz (Oostenrijk), Slavkov en Praag (Tsjechië), Valletta (Malta), Going (Oostenrijk) en Växjö (Zweden).

KFO neemt regelmatig deel aan de provinciale, nationale en internationale concertwedstrijden. Tijdens provinciale subsidiewedstrijden groeide de vereniging sinds 1963 uit van een orkest in 3de afdeling tot een topfanfare in superieure divisie vanaf 2008. Bij orkestwedstrijden van de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie (VLAMO) behaalde KFO meerdere provinciale en nationale titels, zoals de nationale kampioenstitel superieure divisie in 2010. Daarnaast nam het orkest reeds 5 maal deel aan het 4-jaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade (NL). In 2017 behaalde het orkest de vicewereldkampioenstitel in 3de divisie.

In 1994 bouwde KFOVM eigenhandig haar muzieklokaal op het Massemse Dorpsplein. Een ware muziektempel waarmee de verdere groei van het orkest mogelijk werd.

In 1999 werd een 1ste CD ‘PROGRESSION’ opgenomen. De titel verwijst naar de enorme vooruitgang die het fanfareorkest realiseerde. ‘TRIAS’ is de tweede professioneel gerealiseerde CD van Volksopbeuring in 2006 naar aanleiding van het 75-jarig bestaan. Een project in samenwerking met Harmonie-ensemble Kreato uit Halle en KMV De Leiezonen uit Desselgem. Meteen de aanleiding voor de titelkeuze ‘TRIAS’, wat staat voor drie-eenheid. Beide CD’s mogen gerust als een pareltjes van hoogstaande kwalitatieve fanfaremuziek bestempeld worden.

Sinds 2006 heeft Volksopbeuring ook een eigen jeugdwerking via het ‘Kopernootjes-project. Jeugd wordt op een speelse wijze gestimuleerd om muziekschool te volgen en krijgt binnen de eigen vereniging reeds instrumentenles en persoonlijke opvolging door professionele muzikant-lesgevers.

De vereniging wordt gestuurd door een goed gestructureerd, ervaren en zeer dynamisch bestuursteam. Sinds 1998 worden bijna alle evenementen via een projectorganisatie uitgewerkt.

Meer info kan u terug vinden in ons Jubileumboek ‘ALBAST’.