AFGELAST WEGENS DE CORONA-CRISIS.

Als een orkest haar niveau op peil wil houden is het absoluut noodzakelijk om regelmatig deel te nemen aan wedstrijden. Daarom heeft KFO Volksopbeuring zich ingeschreven voor de  Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) te Drachten, Friesland. Met het plichtwerk “Mästare, alle söka dig” van Rob Goorhuis zullen we deelnemen in 2de divisie (te situeren tussen superieure en ere-afdeling in Vlaanderen).

Maar waarom trekt een Belgisch orkest nu naar de Nederlandse kampioenschappen, zo’n 350 km verderop? De realiteit gebiedt ons te zeggen dat we in Vlaanderen geen alternatieven zien.

Vroeger moest elk orkest om de 4 jaar deelnemen aan de provinciale subsidietornooien. Daar werd elk orkest geklasseerd in de passende divisie. Maar sinds het uitkleden van de provincies in 2016 voorziet de Vlaamse Overheid nog steeds geen enkel alternatief. Daarnaast doet Vlaanderen een grote verdwijntruc met het geld dat de provincie vroeger gebruikte om onze cultuur-verenigingen te ondersteunen. We betreuren dit sterk!

Onze muziekfederatie Vlamo biedt wedstrijden aan voor 3de tot 1ste afdeling (waar wij dus buiten vallen) en het Vlaams Open Fanfarekampioenschap (VLOF) voor superieure afdeling, waar het niveau neigt naar het professionele, terwijl wij een orkest van amateurmuzikanten zijn. Onze dirigent en bestuur zien het daarom niet zitten om hieraan deel te nemen.

Na veel wikken, wegen en overleg met de muzikanten en dirigent, heeft ons bestuur beslist om de stap te wagen en ons in te schrijven voor het ONFK. De voorbereiding is volop gestart en we hopen dan ook om op zaterdag 4 april 2020 een mooie prestatie neer te zetten.
Wish us luck!

Wil je ons aan het werk zien? Dan verwelkomen we je graag op onze try-out tijdens de Vlamo Evaluatieconcerten op 29 april in Berlare. Je kan ook met onze bus mee naar het ONFK zelf. Klik [hier] voor meer info en om onze dagindeling van 4 april te bekijken.

Categorieën: Wedstrijden

%d bloggers liken dit: