In het kader van de samenwerking ‘Fanfarissimo‘ en ter gelegenheid van haar 90e jubileum liet KFO Volksopbeuring een nieuwe compositie schrijven door topcomponist Jan Van der Roost. Deze Belgische componist is gekend door zijn werken voor blaasorkesten in heel Europa en van Amerika tot Japan. Onze fanfare werkte reeds eerder met Van der Roost samen en speelde al veel van zijn muziekstukken. We zijn dan ook zeer opgetogen dat hij bereid was om voor ons een nieuwe compositie te creëren.

Met input van dirigent en bestuur ging Van der Roost in de loop van 2020 volop aan de slag. Na maanden werk was het eindelijk zo ver: vlak voor het zomerverlof 2021 verscheen de eerste versie van “The Lords of Masmine – De Heeren van Masmine” op de pupiter aan het Dorpsplein in Massemen. 

Jan Van der Roost tijdens een gastdirectie bij KFOV ter voorbereiding van het WMC 2016.

“Het werd een concertwerk met verschillende (on)rechtstreekse verwijzingen naar Massemen doorheen de eeuwen.” laat de componist weten. Zo kan je de ruisende bladeren van de de eeuwenoude dorpslinde herkennen in de inleiding, zijn de heren van Massemen te horen in ridderachtige passages en verwijst de koraal naar het 18de-eeuwse Van Peteghem-orgel in de St. Martinuskerk. “Het is een stevige kluif geworden die het orkest behoorlijk zal uitdagen.” laat Van der Roost nog weten.

Dirigent Diederik De Roeck is zeer opgetogen met de compositie. Het is mede dankzij hem dat Volksopbeuring deze topcomponist wist te strikken. De komende maanden zal het orkest onder leiding van Diederik het muziekstuk intensief repeteren. De première is immers al gepland voor de nova-concerten op 13 en 14 november 2021 in Wetteren.

Als alles volgens plan verloopt, trekt KFOV in 2022 met “De Heeren van Masmine” naar het World Music Contest (WMC) in Kerkrade (NL). Dirigent en muzikanten hopen met dit keuzewerk hoog te scoren op het officieuze wereldkampioenschap voor blaasorkesten.

 

Categorieën: Fanfarissimo

%d bloggers liken dit: