Ros Beiaardommegang Dendermonde

WEGENS DE CORONA-CRISIS VERSCHOVEN NAAR 30 MEI 2021

Om de tien jaar halen de Dendermondenaren hun paard van stal: het Ros Beiaard. De Gildenreuzen Indiaan, Mars en Goliath gaan samen met het Ros en vele figuranten en muzikanten de straat op. Deze indrukwekkende middeleeuwse ommegang is officieel Unesco Werelderfgoed.

Reeds enkele jaren vormen KFO Volksopbeuring Massemen en KMV De Leiezonen Desselgem een gelegenheidsorkest voor de de traditionele reuzenommegang in augustus: Katuit.
Natuurlijk slaan we dit jaar opnieuw de handen in elkaar om mee deze unieke en grote Ros Beiaardstoet op te luisteren.

De stoet zal bestaan uit drie grote luiken: (1) De gouden eeuw van de Bourgondiërs, met een duik in de geschiedenis van Dendermonde, (2) De sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen en (3) De Ros Beiaardtrein, met de knaptanden, het Rad van Avontuur, de Walvis, ’t Schipke, de gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath en natuurlijk het Ros Beiaard met de 4 heemskinderen.

Ons orkest zal je terugvinden in het 2de deel waarin het verhaal wordt verteld van het heroïsche paard dat zo sterk was dat het vier jongens op zijn rug kon dragen. Het verhaal eindigt echter tragisch met de verdrinking van het heldhaftige paard. Onze muzikanten zullen deze trieste scène muzikaal ondersteunen: een niet te onderschatten opgave.

Wil je ons en het Ros Beiaard aan het werk zien? Zak dan op 24 mei af naar de Dendermondse binnenstad. De staanplaatsen langs het parcours zijn gratis. Voor de tribunes (zoals op de Grote Markt) is een ticket vereist. Meer info vindt u op www.rosbeiaard.be.

Foto: KFO Volksopbeuring en KMV De Leiezonen op de Grote Markt van Dendermonde tijdens Katuit 2019.